Novosti

13.08.2016.

Rakete, svemirski brodovi i meteori u Zvjezdanom selu Mosor

Udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je još jednom s uspjehom ovog petka (12. kolovoza) organizirala promatranje meteorskog roja Perzeida, kojemu je ovaj put prethodilo i zanimljivo znanstveno-popularno predavanje što ga je održao Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu. Večernji program je otvorio Tomislav Nikolić, tajnik ZSM-a, a potom je sve prisutne pozdravila i Maja Novaković, predsjednica ZSM-a i tajnica ZTK Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Uslijedilo je predavanje s temom „Rakete i svemirski brodovi privatnih tvrtki“ tijekom kojega je Ante Radonić prepunu veliku dvoranu zvjezdarnice na iscrpan način upoznao s poviješću i trenutnim stanjem razvoja i korištenja raketa nosača i svemirskih letjelica – teretnih i onih s posadom – koje dizajniraju, konstruiraju i koriste „privatne tvrtke“.

Ukupno oko 500 posjetitelja dobilo je nakon predavanja priliku s terase zvjezdarnice  baciti pogled kroz male teleskope na planet Saturn i Mjesec, ali i prostim okom loviti meteore Perzeide. Taj pouzdani roj nije podbacio ni ove godine, pa je unatoč Mjesecu koji je već bio prošao prvu četvrt bilo viđeno na desetke lijepih nebeskih krijesnica. Svojim prolaskom preko jugozapadnog neba, svoj doprinos ukupnom doživljaju je dala i Međunarodna svemirska postaja. Promatranje je vodio astronom-animator ZSM-a Zoran Knez, uz predanu asistenciju člana udruge Mije Ćurka. Program je prema planu okončan točno u ponoć.

Više slike s ovog događanja možete naći OVDJE.