Novosti

21.09.2016.

Meteorološki radari u Dalmaciji - predavanje u ZSM-u

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim djelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš", Zajednica tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije i udruga Crometeo na Zvjezdanom selu Mosor organiziraju predavanje o važnosti radarskih mjerenja u meteorologiji te njegovoj važnosti i primjeni u svakodnevnom životu. Naglasak će se staviti na alarmantnu činjenicu da je Dalmacija ostala jedina regija u Hrvatskoj i Europskoj Uniji koja i dalje nije pokrivena meteorloškim radarima.

Predavanje "Meteorološki radari - Dalmacija "crna rupa" Europe" održat će se u utorak, 27. rujna s početkom u 19 sati.

Uvodni dio predavanje održat će se Rade Popadić, suosnivač Crometea, a njegovo predavanje nosi naziv "Hrvatski lovci na oluje". Glavno predavanje održat će dr. Bojan Lipovščak, stručnjak na području meteoroloških radara i hrvatski predstavnik u nekoliko svjetksih meteoroloških asocijacija. 

Dr. Lipovščak će se u svom predavanju pojasniti što su meteorološki radari, kakvi se problemi javljaju u mjerenjima (smetnje, geometrija, greške), te kako ispravno čitati radarske slike. Najzanimljiviji dio predavanja svakako će biti tema "Meteorološki radari u Hrvatskoj", s posebnim naglaskom na pitanje "tko je kriv". Ne manje bitno, dr. Lipovščak će goviriti o tome kakvi su svjetski standardi po pitanju radarske meteorologije te odgovoriti na pitanje "kamo dalje".

Ovo zanimljivo i edukativno predavanje besplatno je za sve posjetitelje i ima za cilj informirati javnost o problematici nepostojanja radara u Dalmaciji sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze. Predavanjem se želi potaknuti nova vlast u državi da bolje prepozna ovu problematiku od svojih prethodnika.

Bez radara nema suvremene meteorologije, a Dalmacije je meteorološki najdinamičnije područje u Hrvatskoj i jednoj od najturbulentijih u Europi. S obzirom da su prva službena meteorološka mjerenja u Dalmaciji počela još prije 150 godina, Dalmacija zaslužuje da je se meteorološki tretira ravnopravno s ostatkom zemlje.

Rade Popadić (Crometeo)