Novosti

12.07.2024.

Održana prva Ljetna škola

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 8. do 12. srpnja održana prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već više od dva desetljeća. U tom je vremenu te učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno oko 2120 polaznika osnovnih i srednjih škola. U radu ove Ljetne škole je sudjelovalo 17 učenika osnovnih škola iz Zagreba, Krivodola, Šibenika, Omiša, Dicma, Podstrane i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno šest raznovrsnih radionica. Prvog dana se polaznicima s nekoliko prigodnih riječi obratio tajnik Udruge Tomislav Nikolić, koji ih je upoznao s programom Škole.

Popodne prvog dana ove Ljetne škole je na rasporedu bila astronomska radionica. Vodio ju je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez, a u sklopu nje su polaznici upoznati s korištenjem jednog planetarijskog programa za računalo. Polaznici su naučili simulirati izgled neba za zadano mjesto na Zemlji i drugim planetima, u zadano vrijeme, ali isto tako i to kako u tome programu napraviti vlastiti planet i mjesec!

U utorak je održana radionica radio-upravljanog jedrenja. Vodio ju je Bruno Marević, instruktor radio-upravljanog jedrenja iz splitskog JK Zenta i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Radionica je započeta prezentacijom jedrenja kroz povijest i uloge koju ono ima u svijetu u kojem vladaju moderniji načini putovanja. Pojašnjeno je kako se jedrilica kreće, uz osnove aerodinamike. Učenici su upoznati i s ružom vjetrova, dijelovima modela jedrilice i time kako se jedrilicu rastavlja i sastavlja. U drugom dijelu radionice je upriličen i kviz znanja kojim je provjereno stečeno znanje, uključujući i vještinu opremanja i raspremanja jedrilice!

Prijepodne trećeg dana održavanja Ljetne škole, po prvi put je za polaznike provedena likovna radionica vitraja. Pod vodstvom Lade Laure, muzejske pedagoginje iz splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, a po uzoru na oslikane staklene površine (rozete) srednjovjekovnih (gotičkih) katedrala, djeca su pokušala rekreirati dijelove rozete oslikavanjem staklenih ploha, stvarajući pri tom čaroban ugođaj igre svjetla i boja. Sudeći po reakcijama malih polaznika, ova pomalo netipična radionica je bila pun pogodak!

Popodne istoga dana je održana i radionica elektrotehnike, koju je vodila Nataša Zvonar, učiteljica informatike i tehničke kulture iz splitske OŠ Žnjan-Pazdigrad. Radionica je uključila upoznavanje s pasivnim i aktivnim elektrotehničkim elementima, te izradu jednostavnih i malo složenijih strujnih krugova. Učenici su za zadatak dobili napraviti kombinirani strujni krug koji se sastojao od jednostavnog, serijskog i paralelnog spoja svjetlećih dioda. Za samu izradu rada učenici su morali ocrtavati, bušiti, lemiti, rezati i paziti na karakteristike aktivnih elemenata.

Tijekom četvrtka je održavana radionica elementarne robotike. Nju je vodila Nela Beronja, nastavnica tehničke kulture i informatike u splitskoj OŠ Kamen-Šine, te voditeljica Kluba mladih tehničara koji djeluje pri toj školi. Pomagala joj je Lucija Andrea Skočić, stručna suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su se upoznali s osnovnim pojmovima istosmjernog strujnog kruga i prema montažnim shemama spajali tipkala i svijetleće diode. U vježbi s elektromotorom su naučili spajanje H-mosta i upravljanje smjerom vrtnje istosmjernog motor pomoću dva tipkala.  Najzanimljiviji dio je učenicima bilo programiranje u aplikaciji RoboPro koja koristi grafičko sučelje. Jednostavnim pisanjem koda, tj. slaganjem grafičkih simbola, polaznici su stvarali algoritme. Učenicima su podijeljeni zadaci tako da je svatko mogao svojim tempom rješavati zadatke i usvajati nova znanja.

Cijeli je petak bio posvećen radionici modelarstva uporabnih predmeta. Uz asistenciju Lucije Andree Skočić, vodio ju je Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita. Učenici su od lagane šperploče i metalnih dijelova izradili složeni model zrakoplova! Pri tom su uvježbali uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepili brzosušećim ljepilom za drvo.

U utorak uvečer je zvjezdarnicu u pratnji njihovih mentora posjetilo 35 mladih polaznika ljetne škole tehničkih aktivnosti koja se istovremeno, u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, održavala u hotelu Medena, u Segetu Donjem. Nakon što su razgledali slikovitu okolicu objekta, za goste je na terasi zvjezdarnice priređen astronomski program pod vodstvom Zorana Kneza. Kroz teleskop su promatrani mladi Mjesec i zvjezdano jato M13, ispraćen je jedan visoki prolazak Međunarodne svemirske postaje preko neba, a učenici i njihovi mentori su usto doznali i to koje su najsjajnije zvijezde i najupečatljivija zviježđa sada na nebu u večernjim satima.

U srijedu je u prijepodnevnim satima, usporedno s likovnom radionicom, provedena i kratka prezentacija robota, od jednostavnijih prema složenijima, kao i nekih vrlo dojmljivijih uradaka dobivenih 3D printanjem. Prezentaciju je održao Zvonimir Lapov-Padovan, voditelj radionica iz Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Pored svega toga, za polaznike Ljetne škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, promatranja nebeskih tijela teleskopom i upoznavanje sa zvjezdanim nebom s terase zvjezdarnice. U sparnim ljetnim večerima, učenici su dobili priliku kroz teleskop baciti pogled na mladi Mjesec i nekoliko objekata dalekog svemira: zvjezdana jata M13 i M92, te planetarne maglice M27 i M57. I za taj astronomski dio programa Ljetne škole je bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez.

I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad u potpunosti koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić. Ovog ljeta je na rasporedu još jedna ovakva Škola tehničkih aktivnosti, koja treba biti održana u vremenu od 29. srpnja do 2. kolovoza.