Novosti

02.08.2024.

Održana druga Ljetna škola

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom je u vremenu od 29. srpnja do 2. kolovoza održana druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. ZSM organizira škole tehničkih aktivnosti već više od dva desetljeća. U tom je vremenu te učeničke kampove tijekom školskih praznika pohađalo ukupno oko 2140 polaznika osnovnih i srednjih škola. U radu ove Ljetne škole je sudjelovalo ukupno 17 učenika osnovnih škola iz Koprivnice, Supetra, Kaštela i Splita. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznovrsnih radionica.

Prije prve radionice, polaznike je pozdravio njihov domaćin i voditelj ove Ljetne škole Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor. S nekoliko prigodnih riječi su im se potom obratili i Vinko Knezović, predstavnik Ureda za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, Vedran Mardešić, predstavnik Odsjeka za odgoj, obrazovanje i tehničku kulturu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Splita, Dražen Lovrić, predstavnik Sektora za strategiju i razvoj tvrtke HEP d.d., te Zdenka Terek, zamjenica glavnog tajnika Hrvatske zajednice tehničke kulture. Na kraju je polaznike ovog učeničkog kampa u ime Zvjezdanog sela Mosor i Zajednice tehničke kulture grada Splita pozdravila i dugogodišnja članica upravnog odbora Udruge Antica Lovrić, koja je Ljetnu školu i otvorila.

Popodne prvog dana ove Ljetne škole je na rasporedu bila astronomska radionica. Vodio ju je astronom-animator ZSM-a Zoran Knez, a u sklopu nje su polaznici upoznati s korištenjem jednog planetarijskog programa za računalo. Polaznici su naučili simulirati izgled neba za zadano mjesto na Zemlji i drugim planetima, u zadano vrijeme, ali isto tako i to kako u tome programu napraviti vlastiti planet!

Drugog dana Ljetne škole, polaznici su se susreli s osnovama raketnog modelarstva. Izrađivali su rakete s padobranom i strimerom, uz posebnu pozornost na pozicioniranje stabilizatora, način izrade i slaganje padobrana i strimera, obradu glave rakete i sl. Učenici su upoznati i s pravilima državnog natjecanja raketnog modelarstva. Radionicu je vodio Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, uz asistenciju Marine Ree Vuletić, profesorica hrvatskog i talijanskog jezika.

Nakon što su rakete napravljene, iste su i lansirane u simulaciji natjecanja. Prvo je mjesto zauzeo Noa Samardžić s raketom koja se u zraku zadržala 71 sekundu. Drugi je bio Leo Ante Pavišić Lovrenović, a treći Marko Bilić. Čestitamo pobjednicima!

Cijela je srijeda bila posvećena radionici modelarstva uporabnih predmeta. Uz asistenciju Lucije Andree Skočić, stručne suradnice Zajednice tehničke kulture grada Splita, vodio ju je Vladimir Delić prof. PTO-a, učitelj tehničke kulture u splitskoj OŠ Pujanki. Učenici su od lagane šperploče izradili kućicu za ptice!

Pri tom su uvježbali uporabu Unimata s ubodnom pilom za grubu obradu, te ručnog alata i brusnog papira za finu doradu detalja i manje pristupačnih mjesta. Obrađene dijelove su lijepili brzosušećim ljepilom za drvo. Gotove kućice sada još samo treba obojiti i postaviti ih na neko zgodno mjesto dostupno pticama!

U četvrtak je održana radionica početnog programiranja, koju je vodila doc. dr. sc. Jelena Nakić, profesorica s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Na radionici početnog programiranja u Scratch-u, učenici su svladali osnovne računalne koncepte kao što su slijed, ponavljanje i grananje u programu. Programiranje je podučavano kroz zanimljive i zabavne projekte prilagođene uzrastu i predznanju učenika. Polaznicima je bio poseban gušt igrati igrice koje su sami isprogramirali.

Osim zadanih projekata, polaznici radionice su imali slobodu razvijati i vlastite ideje, te pod vodstvom mentora stvarati nove, kreativne igre. Dodatno, na radionici je uvježbavano i računalno razmišljanje koje je preduvjet za učenje programiranja. Vještine računalnog razmišljanja razvijane se kroz izazovne zadatke s natjecanja Dabar.

Na radionici robotike, održanoj u petak, posljednjeg dana Ljetne škole, učenici su koristeći Fischertechnik set spajali građevne elemente i tako prema uputama slagali cijelog robota. Nakon toga su programirali robotov rad. Dio učenika je dobio priliku i odstupiti od zadanih uputa i kreirati robota prema vlastitim zamislima. Izrađivani su i programirani semafori za vozila i pješake, sušila za ruke, vozila, dizalice i sl. Tu je radionicu vodila Lucija Andrea Skočić.

Pored svega toga, za polaznike Ljetne škole su u večernjim satima održavana i predavanja iz astronomije, promatranja nebeskih tijela teleskopom i upoznavanje sa zvjezdanim nebom s terase zvjezdarnice. Osim dvaju lijepih prolazaka kineske svemirske postaje Tiangong preko neba iznad zvjezdarnice, polaznici su teleskopom promotrili i dvojne zvijezde Albireo i Epsilon Lire, planetarne maglice M27 i M57, zvjezdana jata M13 i M11, te galaktike M31 i M32. Doznali su pored toga i imena i položaje najsjajnijih zvijezda i zviježđa koji se za ljetnih večeri vide na nebu, a sada znaju i pronaći Sjevernjaču služeći se Velikim Kolima. U suton su kroz teleskop vidjeli i planet Veneru, a posljednje večeri im se ukazao i sam Saturn! Posljednjeg je dana polaznicima demonstrirano i promatranje Sunca metodom projekcije. Za taj svemirski dio programa Škole je bio zadužen astronom-animator Udruge Zoran Knez.

Osim što je pomagala u provedbi radionica, Marina Rea Vuletić je u ovoj Ljetnoj školi bila zadužena i za pedagoški nadzor đaka u slobodnom vremenu. I ovu Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u ZSM-u je organizirao i njen rad u potpunosti koordinirao tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

Više slike s ove Ljetne škole možete pronaći OVDJE!

Velike slike su OVDJE!